Suwalskie Wieści

05.10.2000r

POKAZ SUWALSKIEJ KUCHNI


    Do ważnego wydarzenia kulinarnego doszło w Suwałkach. Suwalska Izba Rolnicza, Urząd Miejski oraz Regionalny Ośrodek Kultury i Sztuki zorganizowały Ogólnopolski Konkurs "TYPOWA POTRAWA REGIONALNA".

    Najpopularniejszym regionalnym posiłkiem został wybrany KOŁDUN PO LITEWSKU przygotowany przez Mieczysława Butkiewicza - szefa kuchi Domu Pracy Twórczej w Wigrach.

W szranki kulinarnych zmagań stanęło 18 ekip, właściciele restauracji, hoteli i gospodarstw agroturystycznych.
Na stołówce starostwa powiatowego było wiele wspaniałości dla ludzkich podniebień. Jednak jury miało wybrać posiłek najbardziej "związany" z suwalszczyzną.

Oceniający w ogóle nie dostrzegli potraw rybnych, szczególnie powinno się promować to czym stoi suwalszczyzna. Być może kulinaria rybne przygotowane przez Hotel Warszawa w Augustowie nie przemawiały do oceniających, a szkoda.



    Wszyscy wyróżnieni w konkursie ( Jadwiga Kolenkiewicz - Agroturystyka, Piotr Krakowski - Sados z Puńska, Aleksandra Faszczewska z Sejn, Janina Baranowska, Helena Murawska - Hotel Suwalszczyzna , Restauracja Sieja ze Starego Folwarku, Janina Kalinowska z Wiżajn, Janza, Jadwiga Zawadzka z Rutki Starej, Dom Nauczyciela otrzymali prawo używania logo "Polska" - znaku Polskiej Organizacji Turystycznej.

Bogdan Pieklik

Powrót - inne wieści